Så kom årets julebryg i hus, en halvmørk sag på 25 liter med lette noter af kanel og sød appelsin. Duften fra vores hopspider var ikke til at tage fejl af – der duftede af jul! Spændende hvor meget der trænger frem i det færdige øl, men det lover godt.
Bryg data | |
Stilart | Julebryg |
Link til opskrift | |
Target OG | 1.074 |
Målt OG | 1.072 |
Target FG | 1.018 |
Målt FG | 1.013 |
Samtidig fik vi også smagt vores Pastry Stout grundopskrift, inden der skulle tilsættes tinktur med rom, kakao nibs og vanilje. Overraskende lækker smag! Overraskende dels fordi det var en helt ny og original opskrift vi opfandt en halvvåd aften i september over en håndfuld højprocents stouts. Og dels fordi vi desværre formåede at gøre den tyndere end tiltænkt. Vi ville ramme 15 liter men endte ved en fejl på 19 liter, så den blev ikke så tjæresort og fyldig som håbet. Dog stadig ganske mørk og virkelig lækker smag, men næste gang må vi gøre os mere umage med væskemængden.
Vi fik også smagt vores tinktur som havde trukket fra 4. til 15. oktober og bestod af følgende:
- 3 dl Havana Club rom
- 1 stang vanilje, flækket og halveret
- 150 gram kakao nibs
Vi tilsatte en tsk. tinktur til et glas af basis stout’en for at få en idé om smagen, og den var bestemt godkendt. Skøn smag af chokolade og vanilje. Rommen var ikke så gennemtrængende, men jeg bilder mig ind at sødmen fra rommen alligevel giver lidt. Vi besluttede i hvert fald at hælde blandingen i gærtanken med stout’en og lade den trække 5 dage inden vi hælder den på flasker. Nibs og vanilje blev lagt i skoldet humlesok inden den røg i tanken, og resten af tinkturen blev bare hældt direkte i.