Bryg data | |
Stilart | American IPA |
Link til opskrift | |
Target OG | 1.050 |
Målt OG | 1.040 |
Target FG | 1.014 |
Målt FG |
I december 2022 indviede vi Janus’ nye bryganlæg, et bæst af et apperat kaldet Brewzilla Gen 4 der kan brygge op til 65 liter. Dengang lagde vi hårdt fra land med den mørkeste kaffe-stout jeg nogensinde har haft fornøjelsen af at brygge – Brewers Inc KaffeEksplosion. Og den levede i dén grad op til sit navn, en skøn, bitter og hamrende mørk stort med tydelige noter af kaffe og chokolade.
I den mellemliggende periode har Janus lagt hjem og bryganlæg til videreudviklingen af vores 20 års jubilæumsøl “Smagen af Amager” som brygges sammen med en flok ølglade medlemmer og bestyrelse fra Danske Ølentusiaster.
Men nu har foråret meldt sin ankomst og så er det jo oplagt at brygge en solskins-venlig øl. Janus havde derfor udvalgt en frisk IPA fra JMBRYG med det ganske relevante navn “Sunshine“, som tørhumles med anseelige mængder Sabro og Citra humle.
Den endelige O.G. ramte 1.040 hvilket er noget lavere end de forventede 1.050, og det til trods for at vi ved tidligere bryg har haft utrolig høj effektivitet på det nye anlæg og kun har ramt højere end forventet O.G. Men vi bemærkede også at malten indeholdt en del flere hele kerner end normalt og virkede en del grovere. Vores teori er at JMBRYG måske ikke har valset malten godt nok, og vi har desværre ikke egen kværn (endnu). Der var også markant hurtigere gennemstrømning i maltpiben ved mæskning og sparging. Hvor meget det er gået ud og effektiviteten og øllets krop må vise sig om nogle uger.
Men, alt i alt en super hyggelig brygdag, hvor vi igen cementerede at vores brygge-erfaring og rutine nu gør det ganske muligt at brygge en helt almindelig hverdag, og ikke længere behøver at være et heldagsprojekt i weekenden. Vi mødtes efter fyraften og hele processen inklusiv klargøring, mæskning, sparging, kogning, køling og rengøring tog knap 4 timer.
Undervejs på sådan en brygdag er der jo lidt pauser hvor der var plads til at nyde et par nye bekendtskaber fra bottleshoppen Hos Rune. En uforskammet lækker Pastry Sour og et par skønne, fløjlsbløde volumniøse Pastry Stout fra polske Magic Road. De er et kapitel for sig, og kan kun varmt anbefales.