Bryg data | |
Stilart | Rug Pilsner / German Lager |
Link til opskrift | |
Target OG | 1.049 |
Målt OG | 1.053 |
Target FG | 1.010 |
Målt FG |
Udover at være navnet på et fantastisk nummer fra Magtens Korridorer, så er det også en skøn rug pilsner fra Kasper Brew Co. Hvis man ikke kender Kasper Brew, så er det på tide at slå et smut forbi deres bryggeri i Hvidovre, og smage nogle af deres utal af skønne velsmagende øl.
Både musikken og øllen er min svoger Michael ganske fjollet med, så det gav næsten sig selv at vi også skulle forsøge at brygge vores egen variant. Og udover at folkene hos Kasper Brew Co. (som alle hedder Kasper) er en flok talentfulde bryggere, så er de også gennemført gavmilde og har delt opskriften til deres Picnic på Kastellet i deres blog:
I vores egen klon har vi brugt Pilsner malt (2,5 EBC) fra Castle Malting, og Rye Malt (4 EBC) fra Crisp Malting. Det var ikke muligt for os at få fat i WLP830 vådgær, så vi gik med 2 pakker LalBrew Novalager, som skulle være ganske overlegen til brygning af lager øl med meget ren smag, svage estere og lav risiko for bismag.
Udfordringen ved Lager øl
Lager øl / Pilsnere er en af de lidt mere krævende typer øl at brygge, da de skal fermentere ved relativt lave grader (cirka 10-12 grader) over længere tid, som for især hjemmebryggere kan være svære at holde uden specielt udstyr.
En forholdsvis nem og prisvenlig løsning som jeg har valgt er at finde et lille køleskab og koble det til en Ink-Bird, således:
En Ink-Bird er et smart lille apparat som består af en temperaturkontrol, en temperatur-sensor på en lang ledning og en stikdåse til “Cooling” og “Heating”. I alt sin enkelthed sørger den for at tænde strømmen til “Cooling” stikket når temperaturen skal ned, og “Heating” stikket når temperaturen skal op. Og så smider man bare stikket fra køleskabet i “Cooling” stikket.
Jeg har også et varmebælte jeg kan montere på gærtanken og sætte i “Heating” stikket, men det er kun nødvendigt hvis jeg skal presse temperaturen højere op end stuetemperaturen selv klarer på egen hånd. Eksempelvis hvis jeg fermenterer med Kveik gær.