Bryg data | |
Stilart | American IPA |
Link til opskrift | |
Target OG | 1.054 |
Målt OG | 1.055 |
Target FG | 1.010 |
Målt FG | 1.009 |
EDIT: Smags-opdatering 1. april.
Øllet blev tappet på flasker 13. februar, i alt blev det til 34 flasker. Vi smagte på øllet sammen 28. februar og der var enighed om at det var en ualmindelig skøn og frisk sommer-IPA. Øllets maltprofil består af 80% Pilsner malt og det træder tydeligt frem. En lys, let og frisk krop som en pilsner med meget lidt mouthfeel, men samtidig med skønne friske noter af citrusfrugter, melon og fersken. Meget let-drikkelig øl som egner sig fremragende til forår og sommer. Det er bestemt ikke sidste gang den bliver brygget.
Første bryg med vores gamle naboer Christel og Peter, en frisk IPA med Cashmere og Amarillo humle efter deres ønske.
Jeg har ikke tidligere prøvet at brygge med Cashmere humle, så det bliver spændende at smage den. Angiveligt skulle den have noter af tropisk frugt, så som melon, fersken og citrusfrugter.
Alt i alt en rigtig hyggelig og vellykket brygdag uden uheld eller udfordringer. Ramte O.G. næsten spot on.
Note til næste bryg: Smid en håndfuld risskaller i også selvom malten ser OK ud. Der var ikke stuck mash men det tog unødig lang tid at mæske og udmæske.
Test af temperaturkontrolleret fermentering
Fermenteringen af dette bryg sker med en M12 Kveik gær som stortrives ved høje grader (30-40 grader), så jeg besluttede at teste et nyt 25W varmebælte, som blev monteret omkring gærtanken.
- Lørdag 28/1 klokken 17: Den færdigkogte urt blev hældt på gærtank og Kveik gær tilsat
- Søndag 29/1 klokken 09: Bæltet blev monteret og fik lov til at varme gærtanken indtil søndag aften
- Søndag 29/1 klokken 21: Efter 12 timer peakede temperaturen på gærtanken ved 28 grader, hvor varmen havde sat så meget skub i fermenteringen at den faktisk var gæret færdig på dette 1½ døgn. Den får dog lov til at stå et par uger så gæren kan “rydde op” og undgå eventuel bismag.
Varmebæltet var overraskende effektivt til trods for at gærtanken ikke var placeret i gærskab eller på anden måde blev isoleret, den stod blot frit fremme i køkkenet så der må være et vis varmetab.
Den 10/2 skal der tilsættes tørhumle, 50 gram Amarillo og 50 gram Cashmere. Den 13/2 skal den tappes på flasker.