Bryg data | |
Stilart | Belgian Dark Strong Ale |
Link til opskrift | |
Target OG | 1.068 |
Målt OG | 1.062 |
Target FG | 1.009 |
Målt FG | 1.002 |
Det er vist ingen hemmelighed at vi har haft begrænset succes med vores julebryg. Første forsøg smagte meget langt fra noget som helst jule-relateret og var en decideret ringe øl. Andet forsøg eksploderede i en hidtil uset stormgæring som endte med at trække den over i “sour” kategorien.
Men! Hvis vi ser bort fra Darwin Awards, så er der generelt enighed om at vi lærer mere af vores fejl end af vores succes. Så vi har naturligvis kastet os ud i et forsøg mere, oven i købet med en forholdsvis kompleks opskrift. Men en opskrift som er smagt, godkendt og gennemtestet gennem adskillige år af en kollega som også brygger øl.
Opskriften forsøger at ramme samme smagsnoter som den velkendte julebryg Golden Naked Christmas Ale fra Husbryggeriet Jacobsen. Hos Jacobsen beskriver de øllen således:
“Jacobsen Golden Naked Christmas Ale fremstår gyldenbrun i farven og har et tæt, flødefarvet skum, der efterlader vedhængende slør i glasset. I aromaen findes først og fremmest en rig maltet, næsten småkageagtig note, med underliggende dufte af citrus, lakridsrod og karamel. Smagen er rund og cremet, med en velafstemt bitterhed og en moderat høj fyldighed”
Den originale opskrift holder Jacobsen naturligvis tæt til kroppen, men min kollegas klon/opskrift har en masse spændende tilsætninger som giver en skøn jule-smag og kommer ganske tæt på originalen. Øl-profilen er en Belgian Dark Strong Ale, og af tilsætninger kan nævnes:
- Appelsinskal fra sød appelsin
- Lakridsrod
- Korianderfrø (let knust)
- Kanelstang
- Brun Farin
- Muscovado sukker
- Sveskejuice
Hele opskriften findes på linket ovenfor i tabellen.
Vi har flere gange før lavet øl med mange spændende tilsætninger, bl.a. rom, vanilje, kakaonips, men det er første gang vi er ude i at tilsætte sveskejuice så det er vi meget spændt på.