Her finder du min samling af noter og tips som jeg gennem årene har noteret mig. Det kan være alt fra akutte udfordringer der skal løses, til gode tommelfingerregler, og simple tips der bare gør arbejdet med ølbrygning og rengøringen nemmere eller sjovere. Listen opdateres løbende.
Inden du brygger
Tommelfingerregler ved vandmængde til malt
- Der skal bruges mellem 2,5 og 2,8 liter mæske-vand pr. kg malt (uddybet nedenfor)
- 1 kg malt suger cirka 1 liter vand. Det betyder at 8 kg malt vejer cirka 16 kg når det er blevet mæsket. Det er godt at være opmærksom på hvis du skal løfte malten ud ved håndkraft.
- Ved kogning fordamper cirka 1,5 til 2 liter vand pr time (afhængig af bryganlæg)
- Når urten nedkøles “krymper” den cirka 4%. Ved 25 liter urt svarer det til cirka 1 liter. Det er godt at huske når du udmæsker / sparger.
- Der går cirka 1-2 liter tabt når der overføres til gærtank pga. snask fra humle, mel og malt.
Uddybet forklaring:
Det ideelle forhold mellem vand og malt er mellem 2.5 og 2.8 . Forstået sådan at du for hver kg. malt tilføjer 2,5 – 2,8 liter vand. Bemærk dog at der på mange bryganlæg er et ‘deadspace’ mellem grydens bund og maltpiben (den si du har din malt i). På min Brew Monk er der 7 liter vand under sien, det skal jeg huske at regne med i ovennævnte regnestykke, ellers er der for lidt vand i gryden til at mæske min malt ordentligt igennem.
Konklusion: Hvis jeg skal brygge med 6 kg malt, så skal jeg altså som minimum beregne
(2.5 liter mæskevand * 6 kg malt) + 7 liter deadspace = 22 liter mæskevand.
Tip til nemmere håndtering af malt
Køb en BIAB sæk (Brew In A Bag) og læg den ned i din maltpibe inden du hælder malt i. Det fungerer som en fremragende si så din øl bliver mere klart/rent, og så er malten meget nemmere at håndtere når du skal bortskaffe den efter bryg.
Sækken kan genbruges igen og igen, den skal blot skylles/rengøres når malten er smidt ud.
Mens du brygger
Ved mæskning
- Mæsk ved lavere watt
Mæsk ved lidt lavere watt end når du koger / opvarmer vandet. Mit anlæg går op til 2500 watt, så jeg sænker den til 1500 watt når jeg mæsker. Det giver mindre risiko for at urten brænder på i bunden. - Undgå dejklumper
Tilsæt malten lidt af gangen og rør det godt ud så der ikke kommer “dejklumper” og så alt malt bliver vådt. - Undgå stuck mash med risskaller
Brug risskaller ved alle bryg, gerne et par håndfulde. Det giver bedre gennemstrømning ved mæskning og minimerer risiko for “stuck mash” - Sørg for at alt malten bliver mæsket
Alt malt skal være dækket af vand mens du mæsker, men kun lige. Husk at bruge pumpen så du får den varme urt cirkuleret op og ned gennem malten, så alt sukker trækkes ud af malten. - Undgå at gryden/bryganlæg brænder på
Juster flow på pumpen så du ikke løber tør for vand i bunden og har alt vandet i toppen. Hvis det sker, risikerer du at dit bryg brænder på.
Ved udmæskning / sparging
- Udmæskning er blevet mindre vigtigt
Formålet er at få det sidste sukker ud af malten og dermed øge effektiviteten. I dag er malt af så høj kvalitet at det er minimalt hvad udmæskning giver af forbedret effekt – derfor er mange gået væk fra at udmæske, og tilsætter kun vand for at nå den rette mængde til kogningen. - Cirka 2 liter urt fordamper pr. times kogning
Du skal regne med at 1,5 til 2 liter væske (urt) fordamper under kogning (afhængig af bryganlæg). Sørg derfor at der er mindst et par liter “for meget” i gryden inden du igangsætter kogning. Husk også at der går lidt tabt pga. snask. Hvis du forventer at tappe 25 liter øl, så sigt efter cirka 29 liter urt i gryden inden du koger.
Kogning
- Fyr op for watt
Sæt watt op til max hvis du har skruet ned under mæskning, så du sikrer at urten bulderkoger. - Kog uden låg!
Det er vigtigt at koge uden låg! Hvis du har låg på risikerer du at dit øl får bismag fra Dimethyl sulfid (DMS). - Pas på din pumpe ved kogende urt
De fleste pumper har det lidt anstrengt med kogende væske, undgå derfor at bruge pumpen mens din urt koger. Det kan dog være en god idé at tænde pumpen kortvarigt så du får stillestående urt gennem slangerne, og så slangerne bliver skoldet. - Skold din chiller for bedre hygiejne
Når der er cirka 10 minutter tilbage af kogning kan du med fordel nedsænke din chiller så den bliver skoldet.
ADVARSEL! Der er næsten altid vand tilbage i chillerens rør, som kommer sprøjtende ud i kogende form hvis du nedsænker chilleren uden at have slanger tilsluttet chillerens endestykker. Det giver både et værre svineri og potentielle skoldninger.
Afkøling og overførsel til gærtank
- Stol ikke på temperaturen
Når du chiller, og venter på at temperaturen kommer under 25 grader, skal du være opmærksom på at sensoren som regel sidder i bunden af gryden. Rør derfor gerne lidt rundt i urten, eller tænd pumpen når du er kommet under 80 grader (for ikke at skade pumpen) - Pas på brandvarmt chiller-vand
Pas på vandet der kommer ud af chilleren – det er brandvarmt i starten. Du kan med fordel lade de første liter vand hælde i en tom spand som du kan bruge til rengøringen senere. - Husk at ilte din urt inden gæring
Når du overfører din urt fra bryganlæg til gærtank kan du vende pumpens udløb så det peger ned i gærtanken, og benytte pumpen til at få det overført. Det er en god ide at gøre det fra lidt afstand så det plasker lidt, da din gær har bedst vilkår hvis det er iltet godt.
TIP! Brug et dørslag / en si til at fange eventuelle malt- og humle-rester som illustreret nedenfor.
Flaskning og etiketter
- Hvis du ikke selv vil printe etiketter, så kan The Label Factory anbefales. De trykker holdbare etiketter med klister der gør det super nemt at trække etiketterne af når flasken skal genbruges. Du kan designe dine egne labels fra bunden (f.eks. i Photoshop) eller tilpasse nogle af deres eksisterende skabeloner. Det er dyrere end at printe selv, men kvaliteten er også i top.
- Brugbare links til clip-art og grafik som ofte findes royalty free
- https://gallery.yopriceville.com/Frames
- https://www.freepik.com/
- https://pixabay.com/da/
- https://unsplash.com/
- Du kan også bruge Midjourney eller Stable Diffusion til at skabe dine egne billeder vha. kunstig intelligens