Et vigtigt trin i bryggeprocessen er at måle ‘gravity’, eller tyngden, i dit bryg. Som minimum måler man Original Gravity (OG) og Final Gravity (FG). OG måler man umiddelbart efter éns bryg er kølet ned til stuetemperatur, lige før det overføres til gærtank og får tilsat gær. Og FG måler man når gæren har fået lov til at arbejde (fermentere) et par uger i gærtanken. Mange måler også undervejs i fermenteringen for at holde øje med gærens fremskridt, dette kaldes Specific Gravity (SG).
Gravity fortæller hvor mættet dit bryg er af sukkerstoffer, og bruges til at udregne alkoholprocenten (ABV / Alcohol By Volume) af dit færdige øl. Det er et forholdsvis simpelt regnestykke:
ABV = OG - FG * 131,25
Når man starter som hjemmebrygger bruger man som regel et klassisk hydrometer. Det ligner lidt et termometer og skal nedsænkes i en vis mængde bryg for at kunne aflæses.
Det fungerer ganske fint, men der er nogle nævneværdige ulemper. Dels er det en manuel proces, dels spildes der en anseelig mængde øl hvis man måler over flere omgange, og dels er der en lille risiko for at introducere en infektion til dit øl hvis du tapper af til målinger under fermentering.
Det har kloge folk løst ved at opfinde det digitale hydrometer. Der findes efterhånden rigtig mange forskellige, heriblandt Tilt, ispindel, RAPT pill og Float. Fordelen ved alle disse er, at de ligger og flyder rundt i gærtanken, måler “live” hvordan dit øl har det og sender det til dig via bluetooth eller wifi. Ofte kan disse også integreres i populære bryg-software, eksempelvis Brewfather, så du kan følge udviklingen.
Personligt har jeg anskaffet mig en Float fra Brewbrain som har været overraskende præcis og stabil, men de andre digitale hydrometer på markedet er angiveligt også ganske fremragende. Det vigtigste for mig var integrationsmulighederne og ikke mindst rækkevidde, så jeg stadig kunne aflæse den selvom den ligger i en stål-tank inde i et køleskab, og det klarer min Float rigtig fint.
Mit foretrukne brygge-software er Brewfather og Float integrerer gnidningsfrit her, og viser hele fermenteringen i en overskuelig graf, hvor jeg både kan følge temperatur, gravity og hvor meget levetid der er tilbage på dets batteri. Batteriet er et genopladeligt lithium batteri, så når batteriet er lavt kan det nemt genoplades med et alm. USB stik fra f.eks. din mobiltelefons lader.
Integrationen og oversigten i Brewfather kan eksempelvis se således ud:
Som tommelfingerregel siger man at fermenteringen er afsluttet når SG har ligget stabilt i nærheden FG i 3 dage, og som du kan se på grafen er det tilfældet for dette bryg. Men selvom gæren er færdig med at spise det forgærbare sukker, så er det en rigtig god idé at lade gæren “rydde op” efter sig selv da det minimerer risikoen for bismag. Normalt lader jeg altid mit bryg stå i minimum 2, men gerne 3 uger, før jeg overfører til enten fustage eller flasker.